Een belangrijke drijfveer om me in stoffen te verdiepen was mijn behoefte aan stoffen van alternatieve materialen. Allereerst staat kwaliteit voorop. Immers, wat goed en mooi blijft wordt lang gedragen. En bovenal: je hoeft minder vaak stof te kopen en er hoeft dus ook minder vaak stof te worden gemaakt. Kwaliteit staat dus bovenaan mijn prioriteitenlijst, maar kort gevolgd door duurzaam materiaal.
Eén van de nieuwe duurzame materialen waarvan textiel gemaakt wordt is Tencel. Tencel is een merknaam voor stof die wordt gemaakt van de bast van de eucalyptusboom. Deze bomen worden speciaal voor dit doel gekweekt in Zuid Europa. Om er uiteindelijk vezels van te maken zijn chemicaliën nodig, maar het goede nieuws is dat deze chemicaliën voor het overgrote deel worden hergebruikt. Bovendien heeft de eucalyptusboom vele malen minder water nodig dan de katoenplant, wat fijn is voor de delen van de wereld met een tekort aan water. De eigenschappen van Tenscl zouden ook erg goed zijn: zacht als zijde, zeer sterk, en door zijn goede absorberende eigenschappen koelend in de zomer en warm in de winter. Te mooi om waar te zijn? Ik sta mijzelf toch een sceptische houding toe en ga op onderzoek uit.
Ik heb een stof ingekocht van Chat Chocolat die bestaat uit 47% Tencel, 47% katoen en 6 % elastaan in een mooie roze kleur, normaal gesproken niet meteen mijn persoonlijke voorkeur maar ben toch gecharmeerd van deze kleur. De eerste indruk is eigenlijk heel erg goed: inderdaad erg zacht en stevig, de rek zit er goed in en wanneer ik het goed uitrek, rekt het ook weer goed terug, Ook valt het goed, misschien omdat het iets steviger aanvoelt dan jersey. Ik heb er een mouwloos shirtje met watervalhals van gemaakt en heb ‘m op een warme dag gedragen. Ik moet bekennen dat ik nog steeds erg enthousiast ben. Hij zit heerlijk! Lekker zacht, valt goed en is heel luchtig.
Dan moet ik het shirtje nog testen in de wasmachine. Volgens de wasvoorschriften is de stof te behandelen als katoen. Ik heb het drie keer gewassen: de stof krimpt licht, maar afgezien daarvan is de kleur hetzelfde, de rek hetzelfde en voelt het nog steeds heerlijk zacht en stevig aan. Klein beetje strijkbout ertegenaan (niet te heet!) en mijn shirtje is weer helemaal als nieuw. Wat een heerlijke stof! Uiteraard is de stof iets duurder dan sommigen van een effen stof gewend zijn, maar als de stof zo goed blijft, het ook nog eens milieuvriendelijker dan de gangbare productieprocessen is en er geen kinderhandjes of slavernij aan te pas komt, valt het reuze mee. Stof voor mijn watervalshirts kostte €14,- wat neerkomt op 17 euro per meter. Ik heb 2 shirts gemaakt (er is er nog eentje over, maat 42).
Voorlopige conclusie, tot zover ben ik echt onder de indruk! Met mijn eindconclusie wacht ik nog eventjes totdat ik weet hoe de stof is als ik het shirt vaak gedragen heb.